top of page
Vyhledat

Včelopravář. Jako na to?

VčelOpravár je směs přírodního včelího vosku, pryskyřice a jojobového oleje. Obnoví voskovou membránu Včelobalu, aby byl znovu přilnavý, tvarovatelný a lépe chránil potraviny. Pravidelnou údržbou vaše voskové obaly vydrží několik let intenzivního používání. Celá tato aromatická činnost potrvá přibližně 20 minut.



Se Včelopravárom zvládnete obnovu starých voskových ubrousků jednoduše a rychle v pohodlí domova. Balení obsahuje 15-gramový kousek ztuhlé směsi a návod, jak na to. Jedno balení Včelopravára postačí přibližně na obnovu tří Včelobalov velikosti S, M, L (z každého po 1 ks) nebo na dva Včelobaly velikosti "Bochník" - XL.


Na obnovu Včelobalu budete potřebovat:


  • Papír na pečení 2 x

  • Včelopravářa

  • Jemné struhadlo

  • Žehličku


Postup:

Voskovou směs Včelopravár necháme zchladit v lednici alespoň 2 hodiny. Následovně bude jednodušší strouhat či krájet na drobné kousky.


Na plochu položíme pečící papír. Na papír umístíme Včelobal, který chceme opravit. Rovnoměrně nasypeme ne příliš mnoho voskových pilin, minimálně 5 cm od okrajů. Množství vosku odhadujeme v závislosti na opotřebení Včelobalu.


Včelobal s nastrouhaným voskem přikryjeme druhým pečícím papírem. Žehličku nastavíme na mírnou teplotu, necháme zahřát. Přecházíme žehličkou po papíře tak, aby se voskem pokryla co nejrovnoměrněji celá plocha Včelobalu. Zdánlivé bubliny pod pečícím papírem není nutné vytlačovat, nemají vliv na výslednou kvalitu navoskování ubrousku.

Ubrousek oddělíme od papíru na pečení, ještě dokud je horký. Pozor na prsty!



PS: Oprava bez žehlení

Pokud nemáte žehličku, Včelobal si můžete obnovit v troubě. První dva kroky jsou totožné. Následuje vyhřátí trouby na 200 ° C. Včelobal umístěn na papíře na pečení položíme na plech tak, aby se nedotýkal stěn trouby. Plech vložíme do trouby a sledujeme tání vosku, abychom plech včas vybrali. Nedoporučujeme nechávat Včelobaly v troubě déle než 2 min, protože kombinace vosku a bavlny je velmi snadno hořlavá!


Včelobal je připraven obejmout vaše potraviny, aby si zachovaly čerstvou chuť a vůni co nejdéle. Děkujeme, že jste se s Včelobalom vybrali na ekologickou cestu!





Comments


bottom of page